Tai-Chi

IMG_3827e 17[1044] IMG_2882

park 006[1049]

TAI JI QUAN

A „tajcsicsüen” (Taijiquan) kínai harcművészet, melyet manapság széles körben főképp egészség megőrzési céllal művelnek. Napjainkra világszerte ismert és elterjedt mozgásforma, melynek sok hagyományos és modern gyakorlási formája létezik.

A TaiJi elméleti és gyakorlati oldala párhuzamosan fejlődött a kínai filozófiai irányzatok elveivel. Maga a TaiJi szóösszetétel egy taoista kifejezés, mely filozófiai értelemben a Yin és a Yang egyensúlyra emelését jelenti. A Taijiquan kifejezés magyar jelentése talán a legjobban úgy írható körül, mint a „hatalmas, végső ököl”. A Taijiquan gyakorlására legjellemzőbb módszer a formagyakorlatok végzése.

A Taijiquan a hagyományos kínai harcművészetek belső ágához tartozik, lágy stílusnak is nevezik, mivel a belső energia használatára helyezi a hangsúlyt. A gyakorlatok közben az elme kizárólagosan a mozdulatokra és a légzésre irányuló figyelme segíti a mentális tisztaság és nyugalom elérését, gyakorlásának általános egészségjavító- és stressz oldó hatást tulajdonítanak. A formagyakorlatokkal egyidejűleg egyes tradicionális iskolákban magasabb szinten a hagyományos kínai orvoslás tanait is oktatják.

A különféle Taijiquan stílusok mozdulatai jellemzően inkább az ízületi mozgékonyságot és lazaságot használják az erős izommunkával szemben. Ez a lassú, folyamatos mozgás segít megindítani a belső keringést, a belső energia áramlását.

Nagyon fontos a gyakorlás során, hogy a szívünket le kell nyugtatni, el kell lazítani a testet és a testtartásokat szigorúan be kell tartani. Ez a három alap dolog nagyon fontos, egyiket sem lehet kihagyni, különben nem Taijiquan-ről, hanem valamiféle tornáról beszélnénk.

A Taijiquan gyakorlásának alapja a légzés. A tudatos légzés a gondolkodást hozza egyensúlyba, megnyugtatja az embert. Ha jól gyakoroljuk a légzést, akkor a mozdulatokat is sokkal jobban fogjuk csinálni, hiszen légzés irányítja a szív és az agy ritmusát, rezgéseit. Ne feledjük, minden lélegzetvétel maga az élet.

 

 

JIAOLIAN BORDÁS ÉVA

Közel 15 éve gyakorlom a taijiquan-t, és 9 éve tanítom is. Ez idő alatt más harcművészti stílusokban is elmélyültem, így sok éven át gyakoroltam shaolin kungfut, és jelenlegi új kihívásként pedig aikidot tanulok.

 

A taiji-t először én is egészségmegrző oldaláról ismertem meg. Majd tudásomat folyamatosan mélyítve megismerkedtem mind az alkalmazás, mind a versenysport aspektusával.

Taijiquan nevelő mesterem, Duan Zhi Chao shifu, aki többszörös Kína bajnok és több harcművészeti stílus mestere. Versenyfelkészülésben pedig Yu Li mesterrel dolgozom együtt 2014. tavasza óta.

 

 1. óta segítem tudásommal más sportágak profi sportolóit, többek között a Vasas, a Honvéd és a KSI férfi szertornászait.

 

Számomra a harcművészet többet jelent a mozgásnál vagy a küzdelemnél. Ez egy életforma, melynek lényege önmagunk kimunkálása, fejlesztése, saját utunk megtalálása. Mindezek után pedig, hogy az elért tudással segítsünk a körülöttünk levőknek.

 

Így maga a mozgás csak egy része a gyakorlásnak, fontos szerep jut minden olyan gyakorlatnak, mint a filozófia, a meditáció, a teaszertartás, a kalligráfia, tehát minden olyan művészetnek, melyek gyakorlása lecsendesít és bölcsességre tanít.

 

Remélem alkalmam lesz rá, hogy mindezen sok dologgal apránként megismertesselek benneteket.

 

Eredmények:

 • Többszörös HKF Magyar Bajnok (taijiquan, taiji fegyver) – legutoljára 2016-ban
 • EWUF Tradicionális Wushu Európabajnokság, Románia
  2. hely (Taijiquan)
  5. hely (Taiji fegyver)
 • IWUF Tradicionális Wushu Világbajnokság, Kína
  3. place (Taiji egyéb fegyver)
  7. place (Chen stílusú taijiquan)
 • EWUF Tradicionális Wushu Európabajnokság, Bulgária
  1. hely (Chen stílusú taijiquan)
  3. hely (Taiji egyéb fegyver)
 • HKF Év Női Sportolója

 

EDZÉSEK

Mivel még aktívan versenyzem, ezért csökkent a jelenleg velem elérhető edzések száma.

 

Budapest:

Hétfő 18:00-20:00

XIX. Kerület, Fő u. 22.

Szeminárium: 1-2 havonta tartok nyitott szemináriumokat, aktuális információ mindig a web / facebook oldalon.

Tata:
Shifu Kiss László tanítványainak Tatán minden hónapban van egy hétvégi edzés, amin én is részt veszek.

 

ELÉRHETŐSÉGEK

Tel:                        +36 20 4422123

E-mail:                  eva_bordas@hotmail.com

Facebook:          Eva Bordas taijiquan