A Shaolin Kung-Fu története

A shaolin jelentése:

“az erdő fái”

A Shaolin Kung-fu a világ egyik legismertebb harci művészete, amely több mint 1500 éves. Ez az első rendszerezett stílus, amely alapját képezi csaknem az összes ma létező küzdelmi irányzatnak.
shaolinMielőtt a shaolin kung-fu 1500 éves történelmét taglalni kezdenénk, vessünk egy pillantást a Templom alapítására és alapítójára!
A legenda szerint egy napon három ember indult neki, hogy megmásszon egy magas hegyet. Az egyik oldalon egy taoista igyekezett felfelé, aki a Tao Te King tanításain elmélkedett. A hegy másik felén egy földesúr ballagott, és azon törte a fejét, hogy hogyan nyerhetne ki még több pénzt a földjeiből. Egy harmadik lejtőn pedig egy indiai buddhista szerzetes menetelt a hegycsúcs irányába, közben maláját morzsolgatva Buddha nevét ismételgette. Mind a hárman elérkeztek egy kőpárkányhoz, és mivel már nagyon magasan jártak, úgy döntöttek, hogy itt megpihennek. Egyszerre beborult az ég, és a felettük hömpölygő felhőben egy látomás tárult eléjük. Két szerzetes jelent meg: az idősebb mesélt a fiatalabbnak egy templomról, ami a Shao hegy lábánál áll egy ligetben. A három ember jól látta a helyet, ahová a szerzetes mutatott, és elhatározták, hogy másnap elmennek oda, és megszerzik azt a helyet. A szerzetes nem tudott aludni, így még éjszaka megkereste a templom helyét, és két fa közé elásta a saruját, hogy megjelölje a területét, ahova buddhista iskolát akart építeni. A taoista kora hajnalban kelt, elsietett arra a helyre, és beleszúrta a botját a földbe a két fa közé, pont az elásott saruba. A földesúr dél körül kelt, szépen kiballagott a ligethez, majd kalapját ráakasztotta a leszúrt botra. Másnap, amikor mind a hárman visszatértek a területükre, nagy veszekedés tört ki arról, hogy ki a jogos tulajdonos, hisz mindhárman megjelölték. Szerencsére pont arra járt Xiao Wen császár, így őt kérték meg, hogy döntsön. Mivel a saru volt legalul, nyilvánvaló volt, hogy annak a tulajdonosa járt ott először, ezért a szerzetesnek ítélte a területet, azzal a feltétellel, hogy egy templomot épít oda. A szerzetes, akit egyébként Ba Tuo-nak hívtak, örömmel tett eleget a feltételnek, és egy kút köré fel is építette a Shaolin templomot. Ba Tuo később arról is ismertté vált, hogy a kútból 500 rúgással húzta fel a vizet.